Stadsboerderij De Sibbe

 

Contact en adres:

 

Herma Lenten en Johannes Lankester

Ivige Leane 24

8631WB Loënga

T: 06-83603656
E: info@stadsboerderijdesibbe.nl

 

Let op: de route via Sneek heeft een laag viaduct. Campers en caravans wordt aangeraden om via Scharnegoutum of Ysbrechtum naar ons toe te rijden.

 

Hoe het begon

 

Al in 2005 stapte Johannes Lankester, 19 jaartjes jong, binnen bij de gemeente Sneek (nu Sudwest Fryslan) met plannen voor stadslandbouw: een brug slaan tussen de stad Sneek en het omliggende platteland. Meteen was duidelijk dat het de Ivige Leane 24 moest worden, in de toekomstige wijk Harinxmaland. De boerderij waar johannes altijd langsfietste onderweg van de ouderlijke boerderij naar de middelbare school in Sneek. 18 kilometer elke dag op en weer neer. Als je nou toch eens zo dicht bij Sneek kon wonen en toch op het platteland! De Ivige Leane 24 was de ideale plek. Toen Herma en Johannes elkaar ontmoetten was dit dus al duidelijk. En al was Herma na een aantal jaren buitenland en Randstad niet van plan om weer naar Sneek te gaan, heeft die knappe boerenzoon haar toch overtuigd. Een baby onderweg verzegelde het. En daarmee begon het avontuur. Het heeft nog vele jaren geduurd voordat het eindelijk zover was. Johannes ging studeren in Wageningen en pendelde dagelijks op en neer tussen Wageningen en de antikraak boerderij in Greonterp die het stel inmiddels bewoonde tot hun grote vreugde. Inmiddels 3 kinderen en evenveel huizen verder, kochten zij in 2016 eindelijk hun grote droom: Stadsboerderij De Sibbe was geboren. 

 

De Sibbe

 

In Germaanse tijden leefden de oude Friezen samen in sibbes. Een stam, een gemeenschap, waaronder ook alle voorouders en toekomstige nakomelingen horen. Het Engelse woord sibblings vindt hier zijn oorsprong. De sibbe deelde samen de gezamenlijke landbouwgronden, de meent. De basis voor de tegenwoordige "gemeente". Samen met de gemeenschap zorg dragen voor elkaar, voedsel en natuur. Dit is de basis voor Stadsboerderij De Sibbe.

 

Stap voor stap

 

Stap voor stap bouwen wij aan onze sibbe. Elk jaar verbouwen we iets, voegen we iets toe, maken we iets mooier, planten we iets. Zo ontstond ons voedselbos voor mens en paard, de moestuin, de eco camping, het terras voor feesten en partijen en verbouwen wij momenteel de melkput tot vergaderzaal. Wij doen dit samen met vele vrijwilligers die bij onze sibbe zijn gaan horen door de jaren heen, sommigen helpen tijdelijk, anderen al vele jaren, allemaal even dierbaar. Wij zijn trots op alles wat hier groeit en bloeit. En alles wat nog niet af is, komt op zijn eigen tijd aan de beurt. Wij zijn erg goed in de boel de boel laten ;)

 

Heb je vragen of ideëen? Neem gerust contact op met Herma: 06-83603656 of info@stadsboerderijdesibbe.nl

 

Proef, ruik, voel en beleef