Buurtmarkt bij De Sibbe gaat van start!

 

Na een succesvolle enquete en daaropvolgende druk bezochte introductieavond eind januari, zijn er voldoende enthousiaste deelnemers om de buurtmarkt bij De Sibbe te starten. De planning is om op 8 juni het allereerste afhaalmoment te hebben. Er zijn dan wel minimaal 15 huishoudens (en nog liever 20) nodig om van start te gaan.Wil je ook meedoen? Meld je dan aan vóór 31 maart.

 

Wat is een Buurtmarkt?

 

Een buurtmarkt is een centrale ontmoetingsplek waar leden hun online bestelde boodschappen wekelijks op kunnen halen. Het is een initiatief van buren om een voedselgemeenschap te creëren met de duidelijke intentie om zoveel mogelijk van hun wekelijkse boodschappen te doen via de Buurtmarkt. Een voedselgemeenschap waarin naast onze missie ook solidariteit en interactie tussen leden, maar ook tussen leden en boeren belangrijk is. Een ontmoetingsplek met ruimte voor mooie gesprekken.

 

De missie

 

Onze missie is om meer mensen van lekkere, lokale, gezonde en duurzame producten te laten genieten. Niet alleen weten wat je eet en waar het vandaan komt, ook lokale ondernemers kunnen ondersteunen, zorgen voor minder verpakkingsmateriaal in de regio en de keten korter maken. Je gezondheid ondersteunen met de juiste voeding door naast voeding zonder bestrijdingsmiddelen ook met de seizoenen mee te eten.

 

Hoe werkt het?

 

Lokale leveranciers

Door de verbinding aan te gaan met lokale boeren kunnen we een gemeenschap creëren en onze voedselvoorziening zelf vormgeven. De initiatiefgroep heeft al een mooie lijst met lokale leveranciers. Als leden van de buurtmarkt kunnen we samen bepalen welke producten er geleverd worden en door welke leverancier. Via een webshop kunnen de leveranciers hun producten aanbieden aan de leden van de buurtmarkt. Wanneer producten niet lokaal verkregen kunnen worden, kunnen we gebruikmaken van de groothandel.

 

De groothandel

Het gebruik van de groothandel is een optie. Als leden van de buurtmarkt bepaal je samen of producten van de groothandel aangeboden worden op het LFW platform. De groothandel kan ingezet worden wanneer er producten niet lokaal beschikbaar zijn zoals sinaasappels of tomaten, maar ook voor verzorgingsproducten, huishoudproducten of bulkproducten. De groothandels hebben een minimum bestelbedrag en er zijn extra kosten aan verbonden bij een bestelling onder dat bedrag. De meest gebruikte groothandel in de regio is BioNoord. Een combinatie van BioNoord met Odin of Udea is ook mogelijk.  

 

Het Local Food Works platform

Het LFW platform is het online bestelsysteem waar leveranciers hun producten kunnen aanbieden en leden hun wekelijkse boodschappen kunnen bestellen. Leden betalen de bestelling met iDeal en leveranciers worden betaald in een online wallet op het LFW platform. Zij kunnen zichzelf uitbetalen wanneer ze dat willen. 

 

Marktmeesters

Als lid van de buurtmarkt ben je automatisch marktmeester. Marktmeester zijn betekent dat je 1 keer per +/- 2 maanden een dienst hebt van ongeveer 3 uren waarin je o.a. de boodschappen klaarzet in kratten, kaas afweegt, koffie klaarzet en de bestellingen doorvoert op het LFW platform. Hoe meer huishoudens zich aansluiten, hoe minder vaak de frequentie van de dienst.

 

 

Wat is er nodig om per 8 juni te kunnen beginnen?

 

Om te kunnen starten hebben we minimaal 15, het liefst 20,  huishoudens nodig die samen met ons de commitment aangaan om wekelijks boodschappen bij De Buurtmarkt bij De Sibbe te bestellen en op te halen. En we zijn er bijna! 

 

Met de leden gaan we vervolgens:

 

  1. Commissies opstarten.

Als initiatiefgroep kunnen we dit niet alleen en hebben we jouw hulp nodig. Vind jij het leuk om content te maken, heb jij ervaring in een bestuur, ben jij een kei in communiceren of weet jij een leuke workshop? Geef je dan op voor een van de commissies in het aanmeldformulier.

  1. Met de commissie leveranciers gaan we vervolgens:

Gesprekken voeren en afspraken maken met lokale leveranciers.

  1. Met de commissie ICT:

Gaan we zorgen dat het Local Food Works platform klaar is voor leveranciers en leden.

  1. Met de hoofdmarktmeester en een aantal marktmeesters:

Gaan we kijken wat er nog nodig is om de buurtmarkt in te richten en zorgen voor een marktmeester dienstrooster.

  1. Starten maar!

We streven ernaar om op 8 juni 2024 te beginnen met het eerste afhaalmoment.

 

Meld je daarom vóór 31 maart aan om mee te doen! We verwelkomen je graag als lid van de Buurtmarkt bij De Sibbe! 

 

 Heb je nog vragen? Neem contact op met Dewi Bakker via buurtmarkt@stadsboerderijdesibbe.nl